Ху Дзинтао: Световната икономика се възстановява, но бавно и несигурно

Китайският президент Ху Дзинтао заяви, че възстановяването на световната икономика е несигурно и предупреди, че протекционизмът в търговската политика на държавите се е засилил, предаде Ройтерс.

"В резултат на координираните действия на международната общност световната икономика бавно се възстановява. Това възстановяване обаче не е нито твърдо установено, нито балансирано и пред него стоят множество неизвестни", заяви Ху.

В реч в кулоарите на форума на Азиатско-Тихоокеанското сътрудничество (АТИС) той заяви, че за да се постигне дългосрочен растеж на икономиката, е необходимо да се поддържа балансиран текущ растеж.

Лидерите на държавите от АТИС направиха съвместно изявление, в което призоваха за конкретни стъпки към създаването на зона за свободна търговия в региона. Те изразиха намерение да преминат към конкретни мерки за създаване на свободна зона, в съответствие със споразумението от Сингапур от ноември 2009 г., което предвижда проучване на възможностите за либерализиране на търговията в региона.

Ръководителите на участващите във форума 21 държави също така обещаха да се въздържат от спекулативно обезценяване на националните си валути.

"Ще преминем към по-пазарно ориентирани системи за определяне на валутните курсове", гласи част от съвместното изявление, публикувано от японското външно министерство. БТА


«