Аун Сан Су Чи е готова да се срещне с хунтата в Мианмар

Опозиционната лидерка Аун Сан Су Чи заяви за Би Би Си, че е готова да се срещне с военните управници на Мианмар (Бирма), за да спомогне за национално помирение.

Ден след освобождаването й от домашен арест, лауреатката на Нобелова награда за мир, която прекара 15 от последните 21 години в затвора, заяви също, че иска да чуе какво мисли бирманският народ и нейните международни поддръжници. В първото си интервю след освобождаването тя заяви за Би Би Си по телефона, че планира да изслуша мнението на хората.

"Различно е, когато говориш пред голямо множество - тогава е трудно да ги чуеш, говориш само ти. Моите планове са да чуя какво искат хората. Искам да чуя какво искат другите страни, какво мислят, че биха могли да направят за нас, за да формулираме нещо, което е приемливо за възможно най-много хора", обясни тя.

Що се отнася да бъдещата й роля, тя отговори: "Гледам на себе си просто като на един от тружениците на демокрацията в Бирма, може би малко по-известен от останалите".

Опозиционната лидерка подчерта, че е готова да разговаря очи в очи с лидера на военния режим ген. Тан Шве, за да обсъди исканията на опозицията и да спомогне за процес на национално помирение. БТА


«