Лидерите от Г-20 ще се въздържат от "валутна война"

Лидерите на страните от Г-20 подновиха днес дискусиите си в Сеул, след като вчера разногласията преобладаваха, предаде ДПА.

Днешното заседание има за цел да продължи дискусията за състоянието на възстановяването на икономиките в света, съпроводено от риска за валутна война, разпалена от повсеместното желание да се направи експортът по-евтин, а вносът - по-скъп. Остатъкът от деня ще бъде посветен на реформата в световните финанси, както и на фондовете за борба с промените на климата.

Страните от Г-20 се ангажират да се въздържат от "компетитивна девалвация", се казва в заключителната декларация на срещата на върха в Сеул, цитирана от Асошиейтед прес и Франс прес.

В съвместното комюнике след двудневния форум държавните и правителствени ръководители на двайсетте най-развити страни и нововъзникващи пазарни икономики посочват, че са се споразумели да действат за по-пазарно определени валутни курсове.

Некоординираните икономически политики ще доведат до най-лошото, е посочено в текста, в който Г-20 изразяват съгласие и за въвеждане на банкови правила.

След срещата лидерите на 20-те подписаха документи към декларацията, включващи по-специално рамково споразумение за осигуряване на устойчив и балансиран икономически растеж, Сеулски план за действие, документ за реформиране на международните финансови организации, модернизиране на системата на Международния валутен фонд (МВФ), за борба с протекционизма и поощряване на търговията и инвестициите, уточнява ИТАР-ТАСС.

Документът от над 30 страници съдържа двайсетина споразумения по конкретните сфери.


«