Нетаняху: Новото US предложение за Близкия изток не е окончателно

Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че американските предложения, чиято цел е да подтикнат Израел да замрази строителството на Западния бряг, не са окончателни и добави, че и двете страни продължават да работят по детайлите, предаде Асошиейтед прес.

Днес Нетаняху представи новата американска инициатива пред т. н. кабинет по сигурността, вътрешен кръг от министри, които ще вземат решение по плана.

САЩ предлагат на Израел да замрази за 90 дни изграждането на нови жилища на Западния бряг, а в замяна обещават да подкрепят Израел при гласувания в Съвета за сигурност и да му доставят 20 ултрамодерни бойни самолета. Твърди се, че американското предложение е било доуточнено на срещата в четвъртък в Ню Йорк между Нетаняху и държавния секретар Хилари Клинтън. Целта на Вашингтон е да бъдат подновени блокиралите близкооизточни мирни преговори, предаде ДПА.

Палестинците отказаха да продължат преките преговори, след като Израел не пожела да удължи мораториума си върху изграждане на еврейски жилища, който изтече на 26 септември.

Новото американско предложение за 90-дневно замразяване на строителството не включва обаче Източен Ерусалим и затова палестинците имат резерви към него. БТА


«